Geluk: binnen handbereik?

De schrijver-filosoof Thoreau houdt in Walden een pleidooi voor bewuster leven. Tijd nemen voor reflectie zodat je weet waar je al dan niet gelukkig van wordt. Meer is niet altijd beter.

 

Anno 2020, zijn keuzes, drukte, uitdagingen tigmaal hoger dan in Thoreaus tijd. Best uitdagend, vermoeiend en soms lastig. 

 

 Tijdens een coachingtraject trek je je, met Thoreau in gedachten, ook even terug uit de dagelijkse trein aan to do's.  Ik ga op zoek met de coachee wat aan verandering toe is en hoe die gelukkiger kan zijn.

 

Er zijn talrijke voorbeelden van bloggers/schrijvers die het ook over een andere boeg gooien. Zo ook: Het Happinessproject van Gretchen Rubin, auteur van verschillende boeken over verandering en geluk. Ze stelde zichzelf gedurende een jaar tot doel te ontdekken wat haar geluk brengt en hoe ze dat dan zou volhouden.

 

Je vindt hieronder twee ‘uittreksels’ uit het boek het Happiness Project van Gretchen Rubin.

 

“Van alle maanden waren de voornemens van september tot nu toe het prettigst en gemakkelijkst geweest om me aan te houden. Daaruit bleek maar weer eens dat ik gelukkiger was als ik accepteerde wat ik echt leuk vond, in plaats van dingen na te streven die ik leuk zou moeten vinden; ik was gelukkiger als ik mijn neiging om notities en boeken te maken, die ik al sinds mijn jeugd had, niet meer de kop in probeerde te drukken en omarmde. Zoals Michel de Montaigne observeerde: ‘de minst gespannen en natuurlijkste wegen van de ziel zijn het mooist; de beste bezigheden zijn de bezigheden die het minst gedwongen zijn.’


“Iets wat een passie prettig maakt is dat je je geen zorgen moet te maken over de resultaten. Je kunt naar triomf streven of je kunt een beetje aanrommelen, op onderzoek uitgaan zonder je zorgen te maken of het wel doeltreffend is of wat het resultaat zal zijn. Andere mensen vragen zich misschien af waarom je het leuk vindt om jaren aan een oude auto te sleutelen die het niet eens doet, maar dat maakt jou niets uit. Het besef van groei bezorgt je een groot geluksgevoel, maar dat zelfde geluksgevoel kun je ook krijgen als je jezelf hebt bevrijd van de druk van veel groei te zien. Dat is niet zo vreemd: het tegengestelde van een grote waarheid is vaak ook waar.”


Reactie schrijven

Commentaren: 0