Life is too short to be a sour orange, also in 2023.

0 Berichten

Grenzen stellen

Brenée Brown is onderzoeker en schreef ook verschillende boeken onder meer over kwetsbaarheid en de kracht ervan. In volgend filmpje belicht Brenée Brown het concept 'BIG' (bounderies, integrity, generosity): https://youtu.be/ecb6ExBaW80. Geluk in relaties, zeker in ook in werkrelaties, hangt samen met het kunnen stellen van grenzen. Ze stelt daarin dat de meest succesvolle compassievolle mensen ook de mensen zijn de het best grenzen kunnen  stellen. Volgens Brown betekent empathie en integriteit niet veel zonder 'boundaries'. Grenzen als sleutel. Voor velen is het niet makkelijk omdat we liever buigen voor wat mensen over ons denken, omdat je schrik hebt niet geliefd te zijn.

 

Welke grenzen stel je om ervoor te zorgen dat je én integer bent én de meest genereuze veronderstelling maakt over anderen?

0 Berichten

Geluk: binnen handbereik?

De schrijver-filosoof Thoreau houdt in Walden een pleidooi voor bewuster leven. Tijd nemen voor reflectie zodat je weet waar je al dan niet gelukkig van wordt. Meer is niet altijd beter.

 

Anno 2020, zijn keuzes, drukte, uitdagingen tigmaal hoger dan in Thoreaus tijd. Best uitdagend, vermoeiend en soms lastig. 

 

 Tijdens een coachingtraject trek je je, met Thoreau in gedachten, ook even terug uit de dagelijkse trein aan to do's.  Ik ga op zoek met de coachee wat aan verandering toe is en hoe die gelukkiger kan zijn.

 

Er zijn talrijke voorbeelden van bloggers/schrijvers die het ook over een andere boeg gooien. Zo ook: Het Happinessproject van Gretchen Rubin, auteur van verschillende boeken over verandering en geluk. Ze stelde zichzelf gedurende een jaar tot doel te ontdekken wat haar geluk brengt en hoe ze dat dan zou volhouden.

 

Je vindt hieronder twee ‘uittreksels’ uit het boek het Happiness Project van Gretchen Rubin.

 

“Van alle maanden waren de voornemens van september tot nu toe het prettigst en gemakkelijkst geweest om me aan te houden. Daaruit bleek maar weer eens dat ik gelukkiger was als ik accepteerde wat ik echt leuk vond, in plaats van dingen na te streven die ik leuk zou moeten vinden; ik was gelukkiger als ik mijn neiging om notities en boeken te maken, die ik al sinds mijn jeugd had, niet meer de kop in probeerde te drukken en omarmde. Zoals Michel de Montaigne observeerde: ‘de minst gespannen en natuurlijkste wegen van de ziel zijn het mooist; de beste bezigheden zijn de bezigheden die het minst gedwongen zijn.’


“Iets wat een passie prettig maakt is dat je je geen zorgen moet te maken over de resultaten. Je kunt naar triomf streven of je kunt een beetje aanrommelen, op onderzoek uitgaan zonder je zorgen te maken of het wel doeltreffend is of wat het resultaat zal zijn. Andere mensen vragen zich misschien af waarom je het leuk vindt om jaren aan een oude auto te sleutelen die het niet eens doet, maar dat maakt jou niets uit. Het besef van groei bezorgt je een groot geluksgevoel, maar dat zelfde geluksgevoel kun je ook krijgen als je jezelf hebt bevrijd van de druk van veel groei te zien. Dat is niet zo vreemd: het tegengestelde van een grote waarheid is vaak ook waar.”


0 Berichten

Burn-out en veerkracht

Langdurige stresslijden en burn-out zijn alom tegenwoordig. Confrontatie met burn-out kan op termijn ook betekenen dat je beter leert met je eigen wensen en grenzen om te gaan.

 

Herken je burn-outgevoelens bij jezelf of bij iemand in je omgeving? Blijf er dan niet mee lopen. Praat erover met je huisarts bijvoorbeeld, met je omgeving.

 

Coaching biedt ook heel grote support als je voelt dat je tegen een burn-out aanloopt, tijdens je burn-outperiode, bij het voorbereiding van je werkhervatting. 

 

Hieronder geef ik wat materiaal mee dat ondersteunend kan zijn. De video van School of life bevat leuke tips om jezelf weerbaarder te maken: A self compassion exercise. 

 

Wil je meer weten over het ontstaan van een burn-out? Dan vind ik volgend artikel interessant: http://www.gezondheidskrant.nl/65188/waarom-duurt-burnout-zo-lang/

0 Berichten

Talenten ontdekken en inzetten - met behulp van het Johari-venster

Het Johari-venster. Ken je het niet, dan vind je hieronder wat uitleg. Ken je het wel? Gebruik het dan 'ns om jezelf te coachen.

Hoe ?

  • Noteer je eigen sterke punten of talenten.
  • Vraag enkele collega's, vrienden, familieleden 'tzelfde over jou te doen.
  • De talenten die op jouw lijst staan maar niet op die van je vrienden zijn verborgen.
  • Die talenten die op jouw lijst staan én bij sommige of alle anderen zijn openbaar.
  • De talenten die je vrienden aanduiden maar jij niet van jezelf kent, zijn blinde vlekken.

 

Vraag jezelf af:  zijn er verborgen talenten die ik meer naar buiten wil brengen? Zijn er talenten die ik wil verkennen of onderzoeken? Probeer af en toe andere zaken en vraag er feedback over. Of nieuwsgierig zaken uittesten en zien hoe goed je erin bent. Een talenten zijn vaak eigenschappen die jij doodnormaal vindt, maar door de ogen van een ander als bijzonder worden ervaren.

 

Ben je getiktakt om nu meer te weten te komen over je talenten. Ik werk vaak met volgende testen:

https://www.kiezenvoortalent.be/toolandere talenten

https://www.viacharacter.org/character-strengths

https://high5test.com/.

 

Het Johari-venster toegelicht:
open self staat voor dingen die jij van jezelf kent én die anderen bij jou zien.

hidden self representeert dingen die jij weet over jezelf maar die anderen niet weten. Gevoelens die je niet naar buiten brengt of andere dingen die je verborgen houdt voor anderen.

blind spot zijn dingen die anderen bij jou zien maar waarvan je jezelf niet bewust bent. Misschien vinden mensen je strategisch sterk maar zeggen ze jou dat niet. Dit is je openbare zelf waarvan je je niet bewust bent.


 unknown self gaat over dingen die jij niet over jezelf weet en ook anderen niet weten. Je kan bijvoorbeeld gevoelens hebben waarvan je je nog niet bewust bent. Of je bent misschien goed in bepaalde taken in je vrije tijd en je bent je daar niet van bewust. En op je werk weten ze dat ook niet.

0 Berichten